Futbol asla sahada oynandığıyla kalmaz ve sadece atılan gol değildir gözlere hitap eden... 11’e 11 kıran kırana mücadelenin ötesinde sahaya çıkılan formanın tarzı ile de delicesine ilgilenenleri vardır. Bir futbolcunun oynadığı reklama dikkatini yönelten fazladır. Dev klüp logolarının enteresan hikayeleri de olabilir veya bir iki atışma gündeme şekil verebilir.

Hırvatistan’ın damalısı, Celtic’in çizgilisi, River’ın arma&forma uyumu, Fener’in çubuklusu, Arjantin’in apaçık mavisiydi bizi bu ilgiye iten.

Kamerun’un FIFA ile dalaşması formanın olayıydı, Collina’nın keli, Rumen milli takımının sarı saçları da forma-lite’nin olayıdır...

Fanus statlar, cennet tesisler, üst düzey teknolojili teçhizatlar ve eskiden futbolun nasıl oynandığı... Buna benzer detayları da eklediğimizde önümüze yazacak pek fazlaca şey çıkıyor.

Okuması, desteklemesi, referans vermesi, yazı eklemesi de sizden tabi... 90 dakika dışındaki upuzun gezide herkese iyi yolculuklar...

22 yorum:

sinem dedi ki...

öncelikle vatana millete hayırlı uğurlu olsun diyorum :) gerçi kime nasıl bi hayrı dokunur bu işin onu da tam kestirebilmiş değilim ya, neyse :) olaya entegre olmuyorum henüz görüşemedik zira. tek bir uyarım olacak, blog tanımında sayfa yerine safya yazılmış :)

hadin görüşürüz :)

Berşan Kayıkcı dedi ki...

bazı afrika kabilelerinde "safya" sonsuzluk ve harikuleyt blog gibi anlamlara geliyor bildiğim kadarıyla (:

yaşıyor olmanı öğrenmek sevindirici sinem..

sinem dedi ki...

ha o zaman safya kalsın olduğu gibi :) yaşıyorum, kendi laptopumun servis sonrası 16 saatlik şarj olma süresi de biterse sabah akşam buralardayım inşallah :)

Anıl dedi ki...

Tabii bir de - ve en önemlisi - Galatasaray parçalısı vardır ki nasıl unutulmuş anlam vermek mümkün değil!

ix dedi ki...

Ultranil aklıma gelmedi valla ya... Düşünsene Barcelona'nın kutsalından bile bahsetmemişim. İlk postun heyecanı diyelim :)

Berşan Kayıkcı dedi ki...

ilk günden beri ix fanatiğinin fenerbahçe çubuklusunu hatırlayıp kendi takımının parçalısını unutmasının keyfini çıkarıyordum Ultranil, hayatın ve formanın sillesini ix in yüzüne vuran sen oldun (:

bu da kulağa bi küpe, sarı kırmızı parçalı için başlıbaşına bir postun habercisi olsun ...

ix dedi ki...

Abi şimdi doğru oturup doğru konuşalım. Galatasaray'ın parçalısına efsane diyoruz ama ben yıllardır adam gibi bir istikrar görmedim. Her sene bokunu çıkartıyorlar formanın. Fenerin çubuklusu aklıma geldi, çünkü her sene aynı formayı çıkartıyorlar. Belli bir ısrar söz konusu...

Anıl dedi ki...

Galatasaray'da her sene bir parçalı forma bulmak mümkün, ama iyi ama kötü... Kaldı ki bu bir bahane de değildir.

ix dedi ki...

Bence unutmam için yeterli bir sebeptir.

Çünkü Galatasaray parçalı forması deyince aklıma ilk gelen şey otomatik olarak Metin Oktay'ın giydiği formadır. O da son bir, bilemedik iki yıldır Galatasaray Store'un kalkınması adına kullanılan güzel bir reklam, kazanç girişimi aracı halinde.

Yaşadığım ve gözlemlediğim süre içinde açıkçası Galatasaray parçalısından böyle bir izlenim alamadım. Ha, efsane oluşunu veya efsane olma zorunluluğunu tartışamam, ama ben böyle bir görüşe sahip değilim...

Bu yorumu bitirdikten sonra direkt olarak araştırıyorum bunu.

Anıl dedi ki...

Peki, sana Fenerbahçe çubuklusunu beğendiren nedir? Fenerbahçe yıllar önceki çubuklu formasını olduğu gibi terletmekte midir? Bana öyle gelmiyor...

ix dedi ki...

Yani, ultranil, bu benim bilinçaltıma yerleşmiş bir şey. Küçüklüğümden beri Fenerbahçe'de aynı forma mevcut her sene. Bizimkilerin aklımdaki tezahürü hep başarısız denemeler olarak kalmış.

Geçmişteki efsaneviliğini gerçekten bilemedim, ancak görsellere baktığımda rastladım bu tip parçalıya. Ama tartıştığımız ilk anda aklıma gelenin Galatasaray olmayışıydı. Bu yüzden bir şey diyemiyorum yani.

Sadece yaşadığım ve gördüğüm dönemden aklımda böyle kaldı.

Berşan Kayıkcı dedi ki...

fenerbahçe taraftarı ve yönetimiyle gelenekçi bir yapıya sahip olmuştur.. galatasaray da da bu gelenekçilikten yok değil, ama hiç hatırlamıyorum ben -kuruluş, balkan ve dünya savaşlarının dışında- kulüp renklerinde renk-ton değişimine gittiğini..

"hoca kırmızıyı az vişne, sarı da mandalinaya çalsın.. dedem zamanı falan öyleymiş takım" düsturuyla yakın tarihte "edit" geçilmişti galatasaray formalarına.. bu da gelenekçiliktir, ama bunca sene akıllar nerdeydi bilmiyorum..

stil-tarz olarak fenerbahçe çubuklusu her sene farklı yaka kesimi kullanmış, sarı-lacivert çubuklar arasına beyaz şeritler atmıştır da bozmamıştır hiç sarı-lacivert çubuklu havasını..

mevzu fener - cimbom rekabetine dönmesin boştan yere; bana kalırsa galatasarayın hatası yakın zamanda umbro gibi salak bir firmayla çalışması.. sarı-kırmızı parçalı dediğin istanbulsporla aynı tasarıma kurban edildi kaç zaman.. sonra adidas dönemi.. siyah rengin güzel gittiğinin düşünülüp formada kullanılmaya çalışıldı - bunun gayette başarılı olduğunu düşünüyorum -

parçalı formanın yüzüncü yıldan başka da adam akıllı kullanıldığını ve ilk fırsatta terkedilip başka stilin kullanılmaya çalışılmadığını düşünmüyorum..

Berşan Kayıkcı dedi ki...

..son yıllarda...(son yorumuma ek son kelime)

Anıl dedi ki...

Kulübün yüzüncü yılındakş hangi forma, pardon?

Bir de İx F.Bahçe formasının yıllar yılı aynı kaldığı gibi yorum yapmış ki, yanlış anlamayın ama ben güldüm buna.

Berşan Kayıkcı dedi ki...

http://images.hemalhemsat.com/_upload/200647/375607001164272895579974_0_0.jpg

Anıl dedi ki...

Tahmin ettiğim forma... Ve sen bu formayı beğeniyorsun, öyle mi?

ix dedi ki...

Hocam sen gülüyorsun, ancak ufak bir araştırmada bile net şekilde görülebiliyor.

http://www.forummass.com/dunden-bugune-fenerbahce-formalari-fenerbahcenin-formalarinin-resmi-t14327.html?t=14327

bu linkte bakarsan, fenerbahçe'nin 83-84 sezonunda da aynı çubukluyu, 2007-2008 sezonunda da aynısını giydiğini görebilirsin. Ufak tefek çizgisel değişiklikler ve kollarda farklılıklar hariç tabi.

Galatasaray'a gelince:

http://www.bykfrm.com/gelmis-gecmis-galatasaray-formalari-t144381.html?s=f9de0a77bb51235123e8176b50236c12&t=144381

Kronolojik olarak verilmemiş bize, ancak formanın sürekli farklı kombinasyonlarla bok edildiğini, arada derede efsanevi Metin Oktay formasına uzaktan benzeyen formalar görebiliyorum.

Kaldı ki ben kendi yaşamım ve futbol izlemişliğime dayanarak son on yıldan bahsediyorum. Bu süreçteki algımda Galatasaray'ın parçalı efsanesini çürüttüğünü ve Fenerbahçe'nin yaşatmak için uğraştığını gözlemleyebiliyorum.

Aslına bakarsan bu biraz da göreceli. Galatasaray yetkililerinin her sene modernize edip batırdığı parçalı forma, kötü de olsa parçalı olarak üretildiği için efsane olarak yaşatılıyor diyebilmek mümkün, ancak bu Fenerbahçe'ninki kadar bariz değil.

Olsa zaten yorumların en başında Berşan'ın dediği gibi 'ix fanatiğinin aklına GS değil FB forması gelmezdi.'

Anıl dedi ki...

Peki,güzel. Bu sezonki parçalıya bakınca ne diyorsun? Ona da kusur bulursan sorunu kumaşta aramaya başlayacağım :)

ix dedi ki...

İyi forma tabi. Ama ben şu formanın her yıl çıkartılmasını istiyorum. Aksatmadan, oynama yapmadan. Gerçi bu da Metin'inkinden çok farklı. Üç parça. Ama Metin'inkini store'larda 20 ytl'ye tişört olarak satacaklarına her yıl forma olarak üretseler, sahada da giyseler o zaman efsanevi boyut kazandırma yolunda iyi adımlar atarlar. Ama her şey para.

Anıl dedi ki...

Metin'in forması diye bir şey yok yahu :) Metin o formayı giyerken, diğerleri farklı bir forma mı giyiyordu. Ben de bunu anlayamıyorum.

Anıl dedi ki...

Bu arada, kesinlikle ortalığı karıştırmak gibi bir düşüncem yok. Başlangıçta yazdığım cümle konuyu nerelere getirdi. Yazdıklarımı sert çıkışmışım gibi algılamamanızı temenni ediyorum. Yoksa elbette ki konuşacağız, tartışacağız ve ben size görüşlerimi kabul ettireceğim :D

Şaka tabii :) Konuyu burada kapatalım isterseniz.

ix dedi ki...

Ok kapatıyoruz :) Ben haklıyım :)

Ya son lafım da Metin ile ilgli olsun. Forma tabi ki diğerlerinin de giydiği değil ama adamla sembolleşmiş işte...

Belki de Metin o dönemler voleyboldaki libero tadında dolanıyordu sahada. Bilemicem :)