Panenka Penaltısı

Futbolda nefeslerin tutulduğu, heyecanın doruğa ulaştığı anların başında penaltı anı gelir. Hakkında fizikçiler, matematikçiler el ele verir ve ‘en iyi’ için deneyler yapar hatta. Kalecilerin şansının son derece düşük olduğu penaltılarda futbolcunun vuruş tekniği ve soğukkanlılığı da çok büyük önem taşır.

Yıllardır Totti ve Zidane tarafından ustaca kullanıldığına şahit olduğumuz bir türdür Panenka penaltısı. Bu penaltıya böyle denmesinin sebebi ise Çekoslavakyalı Antonin Panenka tarafından ilk kez kullanılmış olmasıdır.

Atış şekli şöyle:

Düdük çaldıktan sonra futbolcu topa hızla yaklaşır, dibine hafifçe vurur. Aynı doğrultuda yükselip alçalan top, ağlarla buluşur. Bu penaltıda kaleci yerinde durursa topu göğsüyle kontrol edip dalga bile geçebilir, ancak çoğu zaman kalecilerin bir köşe seçtiği düşünülürse etkili bir stildir.

Bu penaltı ile ilgili en çok hatırlanan an, kuşkusuz Zinedine Zidane’ın 2006 Dünya Kupası Finalinde Buffon’u avladığı andır ki şu linkten izleyebilirsiniz:

http://video.google.com/videoplay?docid=-2452962035316671504&ei=n2z-SOj4E4Kw2gKY2tAU&q=penalty

Penaltının kendisi, yani bizzat Panenka tarafından atılmışı ise aşağıdaki linkten görülebilir:

http://www.ianand.com/Best_penalty_Ever_(Panenka).html

Eh, penaltı diyince akla bir maçta üç penaltı kaçıran Arjantinli Martin Palermo da gelmiyor değil. Onun efsane maçı için ise şu linke tıklamanız yeterli olacaktır:

http://www.metacafe.com/watch/425964/three_miss_penalty_in_1_match/

5 yorum:

sinem dedi ki...

Zidane ve 3 penaltıyı kaçıran eleman muhteşemmiş de en muhteşem penaltının neresi muhteşem onu anlayamadım :(

ziggytheking dedi ki...

bunun en güzelini zidane bi de üst direk alt direk yaparak atmıştı.

ix dedi ki...

O bu tarzda atılan ilk penaltı. Zidane'ınki de maşallah yani. Üst direk, kale içi, tekrar üst direk ve dışarısı...

ziggytheking dedi ki...

ııh. üst direk kale içi değil yannız "üst direk sora alt direk" bi fifa05 kapışmasında arkadaşın überalles golü sonrasında çıkmıştı üstdirek altdirek muhabbeti. hala da geçerli gördüğün gibi :)

Unknown dedi ki...

aynı penaltıyı helder postiga da ingiltere'ye atmıştır.